nZEB berekeningen

Met een nZEB berekening bepalen we de basis energiebehoefte van uw gebouw. De uitkomst laat zien hoe goed het gebouw ontworpen is. Zonder trucjes en poespas als douche-WTW, zonnepanelen of warmtepomp. Deze nZEB berekening is de basis voor onze verdere  werkzaamheden.

Gevalideerde berekening

De nZEB berekening is niet zomaar de achterkant van een sigarenkistje. De basis van deze berekening is de PHPP (Passivhaus-Projektierungspacket) welke gebruikt wordt bij het ontwerp van passiefhuizen. Deze berekening heeft zicht internationaal inmiddels bewezen in de nauwkeurigheid waarmee gerekend kan worden, maar vooral ook de mate waarin de praktijk klopt met de theorie.

Geen passiefhuis

Grafiek maand NZEBMet de nZEB wordt evenals met de PHPP het energieverbruik van een gebouw berekend in kWh/m2/jaar. In het geval van een passiefhuis is dit maximaal 15 kWh/m2/jaar.  Bij een nZEB is er geen maximum. We streven naar zo weinig mogelijk gebruik, maar houden rekening met andere wensen van onze opdrachtgevers. Soms kan er niet eenvoudig zuid-gericht gebouwd worden, of maakt bij een verbouw de bestaande situatie het onmogelijk de passiefhuisnorm te halen. Of iemand wil perse traditionele houten kozijnen.

Met de nZEB berekening brengen we in beeld wat de gevolgen van deze keuzes zijn. Het wordt dus veel eenvoudiger om te bepalen of bepaalde maatregelen voldoende waarde hebben voor een opdrachtgever om te nemen. Comfortniveau, kwaliteit, investering, terugverdientijd en waardebehoud zijn o.a. factoren waarop beslist kan worden.

Volledige energiebalans

Nadat het ontwerp (en daarmee het energieverbruik) vast ligt, kan met dezelfde berekening bepaalt worden hoe de warmte wordt opgewekt. CV-ketel, warmtepomp, pelletkachel, zelfs elektrische weerstandsverwarming, alles kan worden ingevoerd. En niet alleen de verwarming, maar ook het verbruik voor tapwater en huishoudelijke apparatuur wordt ingevoerd. Tot aan het verbruik van de lader van de elektrische tandenborstel aan toe.

Duidelijk wordt in elk geval hoeveel energie (elektriciteit/gas/hout) u moet af nemen. Of zelf opwekken, want dat kan natuurlijk ook. We laten u met de berekening zien in hoeverre uw plannen energieneutraal zijn.