Dirk Jan Karsten

Dirk Jan Karsten

Bouwen zit in het bloed

Als oudste zoon uit een aannemersnest was de stap naar de bouw snel gemaakt. Een stap waar ik nooit spijt van heb gehad. Mensen begeleiden bij het realiseren van hun woonwensen en iets tastbaars achter laten is mooi en geeft veel voldoening.
Toen er in 2009 een opdrachtgever vroeg naar een energiezuinig huis dat luchtdicht moest worden gingen wij dat natuurlijk gewoon ‘even’ doen. Dat hij kozijnen wou waar je een mooie Mercedes voor zou kunnen kopen snapte niemand, maar ach klant is koning. Maar dit project en de gedrevenheid van de opdrachtgever heeft wel een vlammetje doen aanwakkeren. Zeker nadat de eigenaar een tijd in zijn passiefhuis gewoond had en zo ongelofelijk enthousiast was over het binnenklimaat zonder tocht, koudeval en ander onhebbelijkheden kwam  steeds meer het besef dat het anders kan. En anders moet!

Van het één komt het ander

In de jaren die volgenden hebben we met ons team een behoorlijk aantal passiefhuizen en andere duurzame energiezuinige projecten mogen realiseren. Autarkisch, dampopen HSB, energieleverend, een woonzorgcomplex in passiefhuis, elk project heeft zijn eigen  unieke en interessante onderdelen. Maar de rode draad in alle projecten is het enthousiasme en tevredenheid van de bewoners in hun comfortabele en duurzame gebouw. Dat roept om meer!

Een huis bouw je voor minstens 50 jaar

Er gaat een hoop mis in de wereld. Een hoop ook waar wij niets aan kunnen doen. De mens is een raar ding. Maar daar waar we wel wat kunnen doen moeten we dat aanpakken. Als vader van 2 kinderen wil ik natuurlijk dat ook zij later kunnen genieten al het moois dat het leven te bieden heeft. In mijn vakgebied betekent dat gebouwen maken die zo weinig mogelijk impact hebben op onze wereld. Energiezuinig en het liefst van materialen die herbruikbaar zijn. En gebouwen die het enthousiasme van die eerste opdrachtgever teweeg brengen. Dat is waar mijn hart ligt.

Specialisme

Vandaar ook dat ik me gespecialiseerd heb in energiezuinig en milieubewust bouwen. Waar iemand het zwaartepunt legt zal iedereen zelf af moeten wegen, de klant blijft koning. Maar ik zal wel mijn best doen elke keuze bewust te laten maken. Met een duidelijke duurzame inval. Passiefhuis is ondertussen een passie. Een gebouw verwarmen met slechts 10 watt per m2 en maximaal 15kWh/m2/jaar is echt het ultieme doel. Het kan zo simpel zijn, maar we doen het zo weinig. Ik heb er mijn missie van gemaakt dat kleine stukje wereld ietsjepietsje beter te maken.

Dat is ook de reden van het starten van mijn eigen adviesbureau 1015. De naam laat zich nu eenvoudig uitleggen. Meer dan 10 en 15 hoeft het niet te zijn. We gaan er alles aan doen om dat waar te maken. Heeft u plannen voor nieuwbouw of renovatie? Laat mij u dan helpen dit op een duurzame en vooral energieneutrale manier aan te pakken….